
 

 

EPPING FOREST DISTRICT STANDARDS COMMITTEE 
 

ADVICE NOTE – DECLARATIONS OF INTEREST FOR MEMBERS SERVING ON 
OUTSIDE ORGANISATIONS AND OTHER PUBLIC AUTHORITIES 

(REVISION JULY 2005) 
 
1. PURPOSE OF ADVICE 
 
1.1 To clarify the position regarding Councillors who serve on outside organisations as 

follows: 
 
 (a) declaration of interests where members have been appointed by the Council 

to outside organisations including situations where membership involves executive or 
managerial responsibility for that organisation; 

 
 (b) the position of Councillors who serve on such organisations but are not 

appointed by the Council;  
 
 (c) the position of Councillors who serve on other public authorities 

(i.e. established by statute law) whether appointed by the Council or not;  and 
 
 (d) the position concerning membership of lobby or campaign groups. 
 
2. STATUS OF ADVICE 
 
 
 
 
 
 
3. CODE OF CONDUCT 
 
3.1 The Code of Conduct for the Council (paragraph 10(2)) (Page Q6 of the Constitution 

Binder) sets out the circumstances where a personal interest may not be regarded as 
a prejudicial interest.  These include: 

 
 (a) where a member holds a position of general control or management in 

another public authority; or 
 
 (b) where the member has been appointed or nominated by the Authority as its 

representative on an outside organisation. 
 
3.2 Recent advice received from the Standards Board for England indicates that these 

exemptions, which remove the need to declare a prejudicial interest, may not always 
apply. 

 
4. ADVICE FROM STANDARDS BOARD FOR ENGLAND – BACKGROUND 
 
4.1 The Monitoring Officer asked the Standards Board for advice on members appointed by 

the Council to outside organisations (e.g. Citizens' Advice Bureaux or similar charitable 
trusts) where they become trustees (or equivalent).  The Board was asked whether such 
a member would have a prejudicial interest in relation to issues coming before the 
Council, notwithstanding that it was the Council which appointed them.  The particular 
case cited was grant aid applications. 

 

2.1 It is for members of the Council individually to determine whether they 
have a personal interest and whether the interest is prejudicial.  Any 
complaint to the Standards Board for England regarding failure to 
declare interests, would take into account the advice set out in this note. 



 

 

4.2 The Standards Board stated that the position was not entirely clear.  The Board said 
that where a member is appointed to an outside organisation by the Council, 
paragraph 10(2) of the Code is relevant.  However the Board also suggested that 
paragraph 10(2) should not be regarded as an exemption in every case.  A grant aid 
application (where the organisation is effectively competing for funds) is the kind of 
situation where it may not be appropriate to rely on paragraph 10(2).  The Board 
stated that this would be the case whether a member becomes a trustee or does not 
hold such a position. 

 
4.3 The Board advised that if a Councillor is a trustee of an organisation and has not 

been appointed by the Council then the exemption in paragraph 10(2) does not 
apply.  The normal test for a prejudicial interest in paragraph 10(1) would therefore 
be relevant, namely that a member must determine whether the interest is one 
“which a member of the public with knowledge of the relevant facts would reasonably 
regard as so significant that it is likely to prejudice the member’s judgement of the 
public interest”. 

 
4.4 In September 2004, the Standards Board for England issued new advice in respect 

of “dual-hatted” Councillors and this note has been revised to take account of that 
advice.  Further advice was also given on campaign and lobby groups. 

 
5. EPPING FOREST STANDARDS COMMITTEE - VIEWS 
 
5.1 The comments of the Standards Board for England must, in the Standards 

Committee’s view, be taken into account in any advice.  The Board’s comments have 
cast doubt over whether paragraph 10(2) can be used to avoid the declaration of a 
prejudicial interest where outside organisations are concerned. 

 
Trusts and Similar Bodies 

 
5.2 The Committee has been told that there are cases where a Council representative is 

obliged to become a trustee, a board member or some other "official" position, as a 
result of having been appointed by the Council as its representative.  The Committee 
feels that the advice must reflect those cases as well as Councillors who do not hold 
such positions.  Furthermore, the Committee feels that advice is required for those 
who represent the Council and those who occupy such positions independently. 

 
 Campaign and Lobby Groups 
 
5.3 The Standards Committee also took account of the Standards Board for England’s 

advice regarding lobbying groups as set out in its September 2004 advice.  This 
advice stated: 

 
 (a) membership of the lobby or campaign group must be registered with the 

Monitoring Officer; 
 
 (b) consequent to (a), a personal interest must be declared; 
 
 (c) a prejudicial interest will be created where a matter under discussion will have 

a direct bearing on the lobby or campaign group (viz finance, estates, licensing, 
planning consent, and the rights and obligations of the group). 

 



 

 

Public Authorities 
 
5.4 The Committee also looked at references in the Code of Conduct to "public 

authorities".  In the Committee's view, “public authorities” are bodies which are 
established under statutory powers and is giving separate advice to members who 
serve on such authorities.  The Committee also took note of new advice regarding 
Councillors who serve on more than one public authority. 

 
5.5 The Committee does not regard Citizens' Advice Bureaux (or similar organisations) 

as public authorities. 
 
5.6 Paragraph 10(2) of the Code provides for possible exemptions from a prejudicial 

interest in certain circumstances. One is when a councillor holds a position of general 
control or management in another public authority. However, the Standards Board 
has issued guidance not to rely absolutely on this exemption where a conflict of 
interests might arise and to treat each case on its merits. Furthermore, the Standards 
Board has advised that this paragraph is not designed to exempt councillors from 
declaring interests in significant planning issues. 

 
5.7      The principle is that decisions and considerations at meetings should be made with 

impartiality and independence and free from possible influence of those who may 
have prejudicial interests, so as to preserve the public confidence in the authority and 
its decision-making. 

 
6. SUMMARY OF ADVICE 
 
6.1 Referring to the three situations on which we were asked to advise as set out in 

Paragraph 1.2 of this note, the Committee advises that: 
 
 (a) Where members are appointed to an outside organisation by the Council 

including those appointments which involve, individually or collectively, responsibility 
for its activities, they must declare a personal interest in all matters relating to that 
body.  Where issues regarding funding or grant aid are discussed by the Council a 
prejudicial interest should apply; 

 
 (b) Where Councillors are involved in campaign or lobby groups it is likely that 

they will have a personal interest and, if the matter before the Council bears directly 
on the campaign group, a prejudicial one. 

 
(c) Where a member of the Council is a member of an outside organisation 
(including positions of control and management) but has not been appointed by the 
District Council, under paragraph 10 of the Code of Conduct, a personal interest 
should be declared in all matters relating to that organisation and the member 
concerned should take part in consideration unless there is a prejudicial interest 
which requires the member to leave the meeting;  and 

 
 (d) Where a member serves on another public authority (including positions of 

general control or management) the Committee considers that a member must 
declare a personal interest in any matter relating to that authority and give very 
careful consideration as to whether a prejudicial interest exists on any financial and 
estates issues which arise.  This advice should apply irrespective of whether the 
Council has appointed the member or the appointment has been made separately. 

 
… 6.2 A matrix summarising this advice is provided in the Appendix to this note. 

 
7. HOW THE ADVICE SHOULD BE APPLIED 



 

 

 
7.1 Councillors need to be aware that this advice applies not only to meetings of the 

Council and its Cabinet/Committees etc., but also to more informal settings, 
particularly where issues about lobbying arise. 

 
7.2 Separate advice for “dual hatted” members involved in planning as set out in the 

District Council’s planning protocol. 
 


